Thursday, 30 October 2014

Cerita Cita-Cita dan Impian


Assalamualaikum and hello there!

haha..rasa bersawang sangat dah blog hakak ni haa.. maklumlah hakak bz plus tk berapa nak hado kemudahan.. lets start our story..

the story begin when i'm finally realize that i am 22 y/o.. kah! speaking tak hengat kau dik..
cerita, cita-cita dan impian.. dulu-dulu masa zaman muda belia bila cikgu tanya nak jadi "apa cita-cita kamu?" the seven year old me akan cakap "cita-cita saya ialah guru" tanya lagi tahun depannya polis lah peguam lah pensyarah lah.. macam macam.. ye lah.. zaman zaman tu mana lah tau susah payah onak duri dunia belajar ni..

sekarang?

hmm.. mungkin tak menjadi tenaga profesional macam di sebut sebut masa kecik dulu.. tengoklah kemana rezekinya kita nanti ye dokk.. tapi i'll try my best to become professional advisor one day.. haha..

impian pulak.. apa impian diknon diknon sekelian? kak non ada seribu satu impian.. haha.. dari sekecik kecik sampai lah sebeso beso alam semesta. For me, it's enough to see people around me smiling every single day.. and it's more precious when i'm the reason why.. ssooo sawittttttttttt.. but seriously thats is my biggest impian..

tapi, dengan rezeki dan rahmat yang dah ada sekarang ni jangan pulak buat tk kesah je.. bersyukur selalu itu penting.. tak semua ada apa kita ada.. kan?  so, say Alhamdulillah and Thank you ALLAH..



aku kata : impian dah..cita-cita dah.. cinta? kahs! bai semorang.........

Thursday, 4 July 2013

.krikk krikk.


Tuan tanah in the house !!
weeee~~~

Aku kan kadang kadang terpikir. You know sekarang I dah 21 years old kan. Banyak benda jugak aku pikir ni sebenarnya. hahaha. Salah satunya pasal pangkat dalam panggilan. Bunyi macam mengarut. tapi korang tak penah ke pikir ?

ADIK. 20 tahun dulu boleh lah nak pangkat adik bagai. Adik fara~ adik fara~ kah3. Masa sekolah sekolah kalau kena panggil ambik hadiah kat pentas,

 "seterusnya, adik Nur Farahana Norazman...."

 pastu dengan penuh tatatertib 'adik Nur Farahana' ni pun naik lah ambik hadiah.

tapi kan, masa sekolah menengah rasanya form 3 kot. Time tu acah acah dah besar dah. Aku tak di sangka sangka menang main congkak. haha! aku main congkak weyh~ Cikgu yang jadi mc masa tu pun panggil..

 ' Adik Nur Farahana Norazman..'

hah! kau tahu sekali tu 'adik' yang disebut tadi punya lah gedabak beso. Time tu aku rasa nak nyorok muka masuk poket je taww! Dah besa gabak dipanggil adik. Sungguh tidak sesuai.

KAKAK. Aku ni terkenal dengan kegiant-an nya masa sekolah rendah dulu. Budak perempuan setinggi 163 cm. Kalah lelaki. heh! Contoh lah kat pasa. Tengah belek belek barang org yang jual tu kata

"ye kak.. nak yang macam mana.."

time tu pun aku rasa macam.. grrr.. i'm only 12 years old! tak nampak ke muka baby face aku ?! err.. baby... face???



KRIKK KRIKK... KRIKK KRIKK...



MAK CIK/AUNTY. Buat masa sekarang ni aku tak pernah lagi lah kena panggil macam tu. Memandangkan aku first diberanakkan dan tiada seorang pun sepupu sepapat aku yg dah beranak makanya tak ada lah jadi mak ciknya. oh ! Dan kawan kawan aku pun tak ada yang beranak lagi. hmmm. Kawan kawan beranak lah cepat~ Teringin jugak nak dengar budak budak panggil

"Acik fara~ aunty fara~ "

NENEK. kalau mak cik pun idok pernahnya nenek apatah lagi. Tapi mungkin 30 tahun akan datang. Jika dipanjangkan umur oleh Yang Maha Esa dan ada rezeki mungkin boleh jadi kenyataan. Amin.

"Nenek fara~"

hmmph! Ini lah alkisah aku si pemikir hebat ni. haha.

aku kata : Aku ingat lolipop ni perasa cola. Sekali anggur rupanya. Tertipu tipah!

Tuesday, 23 April 2013

Air Masak


Ada 3 sebab utama kenapa org minum air masak.

SAKIT. sakit kat sini termasuklah sakit tekak, demam, batuk, selesema dll. Demi kondisi *cewaahh kondisi siap yang tak mengizinkan makanya kenalah minum air masak je.. terpaksa dilupakan milo ais, teh ais, fresh orange, cool blog dll.

MALAS. Ini pun boleh kira penyakit jugak ni. Selalunya air selain air masak kena di buat. Bubuh gula, sirap, ais baru jadi. Tapi kalau air masak tk payah gula susu bagaian tuang dalam cawan minum. Kalau malas tuang  dalam cawan, gogok aje terus dari cerek tu ha. Mudah, pantas, jimat ! 

KESIHATAN. Ini lah sebaik baik sebab. Bagus sebenarnya air masak ni. Tak menjejaskan kesihatan. haa. Semua pun tahu air masak banyak khasiat. Oleh yang demikian, minumlah banyak banyak banyak air masak. ok.

Ini air masak. Nama lain , air putih, air jarang, sky juice , dll.

aku kata : sebenarnya sekarang ni aku jatuh dalam kategori number 2.. kekeke^^